Gazi Üniversitesi ile Güney Kazakistan Devlet Pedagoji Üniversitesi arasında eğitim alanında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında, Kazakistan’da Gazi Üniversitesinin bir şubesinin açılması çalışmalarına yönelik değerlendirme toplantısı yapıldı.
Çevrim içi olarak düzenlenen değerlendirme toplantısına Üniversitemiz Heyetinden Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Gelişli, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi Gazi Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Musa Sarı, Gazi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Paşa Tevfik Cephe ve Uluslararası İlişkiler Kurum Koordinatörü Doç. Dr. Aslıhan Selcen Bingöl katıldı. Kazakistan Heyetinden ise Kazakistan Bilim ve Yüksek Eğitim Bakan Yardımcısı Kuanysh Yergaliyev, Güney Kazakistan Devlet Pedagoji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gulzhan Sugirbayeva ve Rektör Yardımcısı Dr. Yerzhan Kerimbekov yer aldı.
Toplantının açılışını yapan Güney Kazakistan Devlet Pedagoji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gulzhan Sugirbayeva, her iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerine dikkat çekerek eğitim alanında yapılan iş birliğinin hayırlara vesile olmasını temenni etti. Prof. Dr. Gulzhan Sugirbayeva, toplantıda yer alan katılımcılara Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız hakkında bilgi verdi.
Prof. Dr. Gulzhan Sugirbayeva’nın konuşmasının ardından söz alan Bakan Yardımcısı Kuanysh Yergaliyev, Türkiye ile olan özel dostluk, kardeşlik bağının sözde değil iş birliği anlamında da çok önemli bir yere sahip olduğunu dile getirdi. Bakan Yardımcısı Kuanysh Yergaliyev konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Kazakistan’da Gazi Üniversitesinin bir şubesinin açılmasını bakanlık olarak destekliyoruz. Bu anlaşma her iki ülke arasında yeni bir sayfa açacak. Biz Kazakistan Bilim ve Yüksek Eğitim Bakanlığı olarak iş birliği kapsamında açılması planlanan akademik birimde hangi eğitim programlarının yer alacağı, buna yönelik yasal prosedürlerin neler olduğu ve resmi tüzel kişilik olarak kaydedilmesi hususunda ilgili makamlarla görüşerek mevzuatlar çerçevesinde gerekli adımları attık. Resmi faaliyet izninin her iki taraf için de lisanslanması konusunda da prosedürlerin mevzuatlara göre yapılması gerekecek.
Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız ise yaptığı konuşmada şunları belirtti:
“Açılması planlanan akademik birimin hem Türkiye’nin hem de Kazakistan’ın kanunlarına uygun olarak kurulması gerekiyor. Belirlenen iki eğitim programında İngilizce bölümde dilin İngilizce olması, Fizik bölümünde ise dilin Türkçe olması ve C1 seviyesinde dil belgesine sahip olması şartı arayacağız. Kazakistan’daki öğrenciler oranın sınavıyla, Türkiye’deki öğrenciler de Türkiye’nin sınav sistemiyle seçilecek. Kazakistan’daki Üniversitede her iki bölümden de akademisyenler varsa istihdam sıkıntısı olmaz. Eğer eksik olan bölümler var ise Gazi Üniversitesinden akademisyen istihdamı sağlayabiliriz. Kazakistan’ın kanunları müsaade ederse Gazi Üniversitesinin dersleri uzaktan eğitim yoluyla verme imkanı da var. YÖK’le prosedür konusunda görüşmeler yapıldı, konuya sıcak bakıyorlar. YÖK Başkanı, kardeş ve dost üniversiteye elinden gelen desteği vereceğini ifade etti.”
Toplantı, her iki ülke arasında karşılıklı yapılan değerlendirmelerin ardından dilek ve temennilerin alınmasıyla sona erdi.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.